poniedziałek, 5 stycznia 2015

Torcik bez pieczenia

Słodkości to coś co lubię najbardziej. Dlatego kiedy mam mało czasu na przygotowanie wybieram przepisy, które nie wymagają  pieczenia. Torcik jest niesamowicie lekki i smaczny. Spód z płatków kukurydzianych oblanych mleczną czekolada . Mmm...pycha.



Spód tortu;
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
tabliczka mlecznej czekolady

Masa brzoskwiniowa;
400g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
galaretka brzoskwiniowa

Masa piankowa;
galaretka malinowa

Oraz;
tarta czekolada do dekoracji

Czekoladę  rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie mieszam ją z płatkami. Masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 15 cm. Lekko dociskam łyżką. Odstawiam do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 3/4 szklanki wody . Kiedy zacznie lekko tężeć ubiajam ją z jogurtem. Masę przelewam na spód z płatków i ponownie wstawiam do lodówki. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wody i studzę. Kilka łyżek przekładam na płaski talerzyk (po zastygnięciu foremkami do ciastek wycinam serduszka). Pozostałą galaretkę , która zacznie lekko tężeć ubijam mikserem aż powstanie puszysta pianka. Przekładam ją na masę brzoskwiniową i odstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ozdabiam torcik.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tą pianką z galaretki. Muszę wypróbować ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Tylko trzeba dobrze dopilnowac galaretkę. Najlepiej jak jest lekko tężejąca, ale jeszcze płynna. Fajna masa tez wychodzi jak ubije się mleko skondensowane z galaretką. Pozdrawiam.

      Usuń