czwartek, 30 lipca 2015

Cukiniowe racuszki z mozzarellą i natką pietruszki

Bardzo lubimy cukinię. W ubiegłym roku robiłam nawet z niej domowy ketchup. Jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Dziś chodziły za mną placuszki z cukinii. Doskonale smakują z ketchupem. Można je doprawić wg swojego smaku i gustu. Serdecznie polecam :)



młoda cukinia (około 2 szklanek startej cukinii)
marchew
cebula
5 mini kulek mozzarelli
szczypta soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Cukinię obieram i razem z marchewką oraz cebulą, ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję posiekaną natkę i przyprawy. Dodaję jajko i mąkę. Mieszam. Masa powinna być średnio gęsta. 

Na patelni rozgrzewam olej i łyżką kładę niewielkie porcje ciasta. Smażę na średnim ogniu aż placuszki nabiorą złotego koloru.

Odsączam na papierowym ręczniku.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Mniam pyszne, bardzo lubię placki z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też, jeszcze mam trochę cukinii to na pewno niedługo powtórzę przepis :)

      Usuń