poniedziałek, 28 listopada 2016

Ekspresowe paszteciki z pieczarkami

Jeśli podwiniecie rękawy, to za godzinę wyjmiecie z piekarnika, pełną blachę pachnących pasztecików. Bez drożdży, proszku do pieczenia. Naturalne i bardzo smaczne. Z farszami można pokombinować i zrobić taki jaki najbardziej Wam smakuje. A sekretny składnik ciasta to...zapraszam na wpis.



Farsz;

30 dag pieczarek
duża cebula
olej
sól i pieprz do smaku

Ciasto;
25 dag twarogu w kostce
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
125 g masła roślinnego

Oraz;
jajko do posmarowania
dowolna mieszanka ziół do posypania


Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na odrobinie oleju. Umyte pieczarki obgotowuję w wodzie i rozdrabniam w elektrycznym rozdrabniaczu. Dodaję do cebuli i chwilę smażę. Doprawiam do smaku. Składniki na ciasto zagniatam i rozwałkowuję. Wycinam z niego kwadraty i nakładam farsz. Zlepiam po przekątnej. Układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję ziołami. Piekę 20 minut w 180st. Podaję z dipem.

Smacznego :)

sobota, 26 listopada 2016

Faszerowane papryki ze szpinakiem i frytkami z selera

Witajcie. Jak ja lubię wekeendy mogę wtedy nadrobić zaległości i wypóbować nowe potrawy, które chodziły mi po głowie cały tydzień. Dziś zapraszam na nieco odmienne, bo wegetariańskie danie. Papryki wypełnione pysznym farszem z kaszą jaglaną. Do tego nuta sosu czosnkowego Folwark i przepyszne frytki  z selera. Ja się w nich zakochalam i będę robiła je częściej.

Jeśli nie macie w domu potrzebnych składnikow możecie je zamówić na Frisco, a dojadą do Was same. Tam też znajdziecie szeroką gamę sosów. 

Miłego dnia :)







2 połówki kolorowej papryki

Farsz do papryki;
20dag szpinaku ( miałam tylko mrożony)
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
ząbek czosnku
łyżka masła
gruby plaster sera feta
sól i pieprz do smaku

Warzywne frytki:
2 duże plastry selera
2 marchewki
2 kawałki dyni hokkaido
1/2 główki czosnku
łyżka oleju rzepakowego

Rozmrożony szpinak podsmażam na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję kaszę i fetę. Doprawiam do smaku sosem, solą oraz pieprzem.

Selera i marchewkę obieram i kroję  słupki , dodaję kawałki dyni i mieszam z olejem. Przekładam do formy, na wierzchu układam nafaszerwoane papryki. Piekę około 30-40 minut w 180 st.

Smacznego :)


niedziela, 20 listopada 2016

Jajko w pomidorach

Prosto z patelni przywędrował do Was kolejny przepis z serii proste i tanie. Pachnące pomidory i  jajko z płynnym żółtkiem a to wszystko pachnące czosnkiem. Do tego wszystkiego kromka chrupiącej bagietki. Ciekawy pomysł na ciepłe śniadanie czy też kolację. Ja uwielbiam a Wy?


Składniki:
pomidor 
jajko
duży ząbek czosnku
2-3 kromki bagietki 
łyżka masła
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Czosnek obieram i drobniutko siekam. Na dużej patelni roztapiam masło i dodaję czosnek. Pomidora kroję w plastry i układam na patelni. Po chwili na wolne miejsce wbijam jajko. Smażę je tak by żółtko pozostało płynne. Na drugiej patelni obsmażam bagietkę.

Na talerz przekładam pomidory, na nie układam jajko . Oprószam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Podaję z bagietką.  

Smacznego :)

poniedziałek, 7 listopada 2016

Najprostsze ciasto czyli szarlotka sypana

Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tak to jest kiedy oprócz jednej pasji znajduje się jeszcze drugą, wtedy doba jest za krótka i ciężko znaleźć wolny czas. 

Jesień przywitała nas już ponad miesiąc temu. A jak jesień to oczywiście sezon na nasze najlepsze polskie jabłka. 

Chciałam Wam dziś zaprezentować pyszny wypiek, który:


  • nie wymaga szczególnych umiejętności
  • nie wymaga wagi kuchennej bo składniki łatwo odmierzysz szklanką
  • nie zawiera jajek w składzie
  • nie wymaga miksera
  • nie potrzebuje wałka, stolnicy, pięciu misek itp.
  • składa się tylko z kilku podstawowych składników
  • jest tak prosty, że nawet kilkulatek poradzi sobie z jego przygotowaniem
Szarlotka sypana urzekła mnie swoją prostotą i smakiem. To najlepszy jabłecznik jaki ostatnio jadłam. Wspaniale smakuje na ciepło, a z drugiej strony długo zachowuje świeżość.

Tym razem dla urozmaicenia posypałam ją prażonymi orzechami i cynamonem.



Składniki:
2 kg soczystych jabłek
2 szklanki maki pszennej
2 szklanki kaszy mannej
szklanka cukru
łyżka proszku do pieczenia
30 dag zimnego masła roślinnego

Ewentualnie;
cukier waniliowy, cynamon, orzechy, rodzynki

Jabłka obieramy i ścieram na tarce o dużych oczkach. Foremkę 20cmx30cm wykładam papierem do pieczenia. Przesypuję na nią 1/3 porcji suchych składników. Układam połowę jabłek. Tym samym sposobem robię kolejne warstwy. Na wierzch wykłądam strużki zimnego masła. Szarlotkę piekę 50 minut w 180st. Posypuję cynamonem i prażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego