Kotlety są świetne. Każdy kto spróbuje pyta o przepis i czesto myli majonez z serem. Do tego pyszny ryż, który praktycznie sam się robi. Suchy ryż zalewam zalewą i wstawiam razem z kotletami do piekarnika . Po 40 minutach smakowity obiadek gotowy.
4 kotlety schabowe
40 dag pieczarek4 marchewki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy
4 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku (w zamian można dodać zeszkloną cebulkę)
5 szklanek wody
4 łyżki masła
4 łyżki ketchupu pikantnego
łyżka słodkiej papryki
200 g ryżu (dwie torebki)
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa. Oprószam solą i pieprzem. Umyte pieczarki gotuję około 5 minut i studzę, Następnie drobniutko siekam (najlepiej w elektrycznym rozdrabniaczu). Dwa ząbki czosnku przeciskam przez praskę i razem z pieczarkami podsmażam na oleju. Marchewki ścieram na tarce o średnich oczkach. Kotlety układam na blaszce. Na nie wykładam pieczarki, a następnie przykrywam startą marchewką. Na każdego kotleta nakładam po łyżce majonezu (lekko go rozprowadzam) . W rondelku podsmażam na maśle rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaję wodę, ketchup , przyprawiam słodką papryką, solą i pieprzem. Zalewę gotuję. Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż i zalewam go zalewą. Wszystko razem wstawiam do piekarnika na około 40 minut. w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz