słoik mieszanki warzyw meksykańskich
cebula
1/4 kg pieczarek
2 duże czubate łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka słodkiej papryki
łyżka ziół prowansalskich
5 liści laurowych
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżka mąki i śmietany 18 % do zagęszczenia
olej
pulpety;
40 dag mięsa mielonego
4-5 łyżek bułki tartej
jajko
sól i pieprz
Składniki na pulpety mieszam i robię małe pulpeciki , które obsmażam na oleju na złoty kolor.Przekładam je na talerz. Pieczarki myję i gotuję około 5 minut . Po ostudzeniu kroję w plasterki. Podsmażam je na patelni i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę.Do garnka wlewam około 2.5 l. wody. Dodaję ziele, liście laurowe i podsmażone pieczarki. Gotuję około 15 minut. Następnie dodaję pulpety. Zupe gotuję. Pod koniec dodaję odsączone na sitku warzywa. Zupę doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami , koncentratem pomidorowym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Gotuję około 5 minut. Zupę można delikatnie zagęścić maką i śmietaną . Dodatkowo można podać ją z drobnym makaronem, np. gwiazdeczkami.
Świetna zupa, bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTakie zupy to dla mnie!! Szczegolnie gdy potrzeba czegościepłego!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie takie gęste zupy ,są doskonałe na rozgrzewkę :) Pozdrawiam.
Usuńbabcia często gotowała nam zupę z pulpecikami:) świetny pomysł z dodaniem mieszanki, od razu mamy konkretny smak zupy;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że zupa przypomiała Ci smaki dzieciństwa :) Faktycznie, dzieci lubią takie małe puleciki. Mój smyk też je chętnie jada. Pozdrawiam :)
Usuń