Witajcie w ten mroźny dzień. Od jakiś dwóch lat tak nie zmarzłam idąc po mieście. Śnieg skrzypi pod nogami, a powietrze jest wręcz lodowate. Od razu przypomiały mi się szkolne czasy kiedy trzeba było dojść do pociągu, bez względu na pogodę ...Brr. Jak dobrze, że już minęły i wszystko mamy dziś pod nosem.
Dziś mam coś na rozgrzewkę i jestem ciekawa czy jedliście kiedyś zupę z piekarnika? Jeśli nie to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zapewne wszystkie skłądniki macie w domu. Prosta, smaczna i niezwykle rozgrzewająca zupa poleca się na ten mroźny dzień.
Składniki na 3 porcje:
5 średniej wielkości cebul
3 ząbki czosnku
duża łyżka masła
1 l bulionu
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka ziół prowansalckich
sól do smaku
natka pietruszki
3 kromki chleba tostowego
starty ser do posypania
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę.
Szklę na małym ogniu często mieszająć. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę.
Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie.
Trwa to około 30 minut.
Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok.20 minut w 150st.
Szklę na małym ogniu często mieszająć. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę.
Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie.
Trwa to około 30 minut.
Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok.20 minut w 150st.
Smacznego:)
Od dawna przymierzam się do tej zupy, Wygląda nieziemsko.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, takie proste a jakie smaczne:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapiekaną zupę cebulową jadłam kiedyś u kuzynki, ale ona zapiekała ją pod ciastem francuskim :)
Dziękuję Aniu, też miałam zapiekać pod ciastem ale w końcu stanęło na toście:)
UsuńZupa cebulowa jest bezkonkurencyjna:)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)Niby to tylko zupa na bazie cebuli a może wyglądać efektownie i smakuje nieziemsko.
Usuń