piątek, 6 stycznia 2017

Zapiekana zupa cebulowa z serem

Witajcie w ten mroźny dzień. Od jakiś dwóch lat tak nie zmarzłam idąc po mieście. Śnieg skrzypi pod nogami, a powietrze jest wręcz lodowate. Od razu przypomiały mi się szkolne czasy kiedy trzeba było dojść do pociągu, bez względu na pogodę ...Brr. Jak dobrze, że już minęły i wszystko mamy dziś pod nosem. 

 Dziś mam coś na rozgrzewkę i jestem ciekawa czy jedliście kiedyś zupę z piekarnika? Jeśli nie to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zapewne wszystkie skłądniki macie w domu. Prosta, smaczna i niezwykle rozgrzewająca zupa poleca się na ten mroźny dzień.


Składniki na 3 porcje:

5 średniej wielkości cebul
3 ząbki czosnku
duża łyżka masła
1 l bulionu
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka ziół prowansalckich
sól do smaku
natka pietruszki
3 kromki chleba tostowego
starty ser do posypania

Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę.

 Szklę na małym ogniu często mieszająć. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę.

 Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie.

Trwa to około 30 minut.

 Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz  przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok.20 minut w 150st.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Od dawna przymierzam się do tej zupy, Wygląda nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :)
    Zapiekaną zupę cebulową jadłam kiedyś u kuzynki, ale ona zapiekała ją pod ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, też miałam zapiekać pod ciastem ale w końcu stanęło na toście:)

      Usuń
  3. Zupa cebulowa jest bezkonkurencyjna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam :)Niby to tylko zupa na bazie cebuli a może wyglądać efektownie i smakuje nieziemsko.

      Usuń