Święta tuż za rogiem. Każdy uwija się jak w ukropie. Trzeba przecież jeszcze posprzątać mieszkanie i zrobić zakupy. Odebrać dzieci ze szkoły i ugotować obiad. Ale kiedy mieć czas na upieczenie mazurka?
Przedstawiam Wam taka najprostszą, ekspresową wersję. Kruche ciasto wypełnione gotowym kajmakiem. Podczas kiedy dzieci będą mogły go udekorować, a gwarantuję Wam, że będą miały przy tym mega zabawę . Wy będziecie mogli chwilę odpocząć, zadumać się i zastanowić na życiem. Co niesie nam przesłanie Wielkiej Nocy? Jak żyjemy, czy jesteśmy dobrymi ludźmi. Co możemy zmienić by bardziej duchowo przeżyć te święta?
Zastanówmy się nad tym co jest najważniejsze w naszym życiu.
Z okazji nadchodzących świąt razem z moją rodziną życzymy Wam zdrowych, radosnych i pogodnych świat. Niech ten czas będzie dla Was wyjątkowy. Spędźcie go tak jak lubicie najbardziej. Oddajcie się chwili wytchnienia....
WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
duże żółtko
100 g zimnego masła
1-2 łyżki śmietany 18%
3 czubate łyżki pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
puszka kajmaku
ozdoby do dekoracji wg uznania
Na stolnicę przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Na środek wbijam żółtko, dodaję posiekane masło i cukier puder. Dodaję śmietanę i aromat. Zagniatam ciasto i odkładam do zamrażarki na 30 minut.
Z rozwałkowanego ciasta wycinam kształt jajka i przekładam na blaszkę do pieczenia. Z pozostałego ciasta formuję długi wałeczek i doklejam go do boków ciasta mocno dociskając. Tworzę taką obręcz przez którą nie wypłynie nam masa.
Ciasto nakłuwam widelcem i piekę ok. 15 minut w 180 st. Aż nabierze z złotego koloru.
Na ostudzone ciasto wykładam masę kajmakową i dekoruję .
Smacznego.
Super mazurek :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie miałam pomysłu na mazurka, ale taki z kajmakiem byłby świetny - do wykorzystania na następny rok!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam do wypróbowania innych przepisów.
Usuń