Burak. Niedoceniane warzywo, niepozorna bulwa, która w rzeczywistości jest bombą witaminową. Pysznie smakuje, kiedy upieczemy je w piekarniku odwdzięczy nam się słodkim smakiem. Kiedy zachorujemy sok z buraka złagodzi kaszel i pomoże nam zwięszyć odporność. W takim wydaniu nawet mój pięciolatek chetnie sięga po sok.
Składniki;
2 buraki
2-3 pomarańcze
kłącze imbiru
Buraki myję, pomarańcze obieram i razem z obranym kłączem imbiru przepuszczam wszystko w sokowirówce. Kiedy dodamy do soku łyżkę miodu i lekko podgrzejemy otrzymamy sok na odporność. Należy go wtedy trzymać w lodówce, góra 2-3 dni i pić po 3 łyżki dziennie.
Buraki jem zwykle ugotowane lub upieczone, ale taki sok zapowiada się przepysznie :))
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania.
Usuń