Pierożki najlepiej smakują na ciepło. Są doskonałym dodatkiem do kubka czerwonego barszczu. Kilka podstawowych składników wystarczy by stworzyć coś interesującego i smacznego. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
20 dag twarogu w kostce
ok.2 szklanek mąki pszennej
150g masła
duża szczypta soli
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
Farsz;
4 duże cebule
pół słoika suszonych pomidorów
olej z suszonych pomidorów
duża garść startej goudy
sól i pieprz do smaku
łyżeczka przyprawy do pizzy
łyżeczka słodkiej papryki
Oraz;
jajko do smarowania
Cebule drobniutko siekam w kosteczkę i szklę na oleju z suszonych pomidorów. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Razem podsmażam i doprawiam do smaku. Na koniec dodaję ser . Farsz przestudzam.
Składniki na ciasto zagniatam. Rozwałkowuję i wycinam duże kółka. Nakładam po porcji farszu i zlepiam. Końce dociskam widelcem.
Pierożki ukłądam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję przyprawą do pizzy. Piekę 20 minut w 180 st.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz