Jednak do słodkości jakoś najbardziej mi po drodze :) Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciasto z kremem. Delikatny biszkopt przełożony karmelowym kremem z kawą i śmietanką na wierzchu. To jak skusicie się? :)
Ciasto;
5 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
szczypta soli
Krem;
300g masła
puszka kajmaku
2 łyżki mielonej kawy
ewentualnie kieliszek wódki
40g preparowanego ryżu
Oraz:
kilka łyżek gęstego dżemu (użyłam czekośliwki)
1/2 szklanki mocnej herbaty do nasączenia
400ml śmietany 36%
wiórki czekolady do dekoracji
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo utrwalać pianę dosypując cukier. Następnie dodawać żółtka. Zmiksować. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Przełożyć do formy o wymiarach 25X35cm. Piec 25 minut w 180 st. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Górny placek może być cieńszy.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać kajmak i kawę. Wymieszać. Dodać preparowany ryż.
Placek ciasta skropić herbatą. Posmarować dżemem. Wyłożyć krem. Przełożyć drugim plackiem, który także skropić herbatą. Ciasto schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami czekolady.
Schłodzić.
Smacznego :)
Ja bym się skusiła... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta o posmaku kawy, dzięki za odwiedziny :)
UsuńAle super ciasto! :D
OdpowiedzUsuńKrem chyba nie przypadłby mi do gustu, ale ciasto ogółem wyglada cudnie :)
OdpowiedzUsuń