Prosta a jakże bogata w smaku zupa. Apetycznie wygląda, bardzo dobrze smakuje z grzankami czosnkowymi. Jeśli lubicie gęste, sycące zupy ta na pewno przypadnie Wam do gustu. A do tego jest banalnie prosta w wykonaniu.
Składniki;
dynia hokkaido
2 marchewki
pietruszka
3 ziemniaki
cebula
plaster selera
ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego imbiru (może być świeży)
1/2 łyżeczki kurkumy
Warzywa obieram . Dynię kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła. Przekładam do garnka i zalewam ok. 2 litrami wody (można użyć bulionu).
Pozostałe warzywa kroję w dużą kostkę. Na tej samej patelni na pozostałym maśle szklę cebule i dodaję pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Nastepnie dodaję marchew, pietruszkę i selera. Kiedy warzywa się podsmażą, przekładam je do garnka. Gotuję około 25 minut.
1/2 łyżeczki kurkumy
Warzywa obieram . Dynię kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła. Przekładam do garnka i zalewam ok. 2 litrami wody (można użyć bulionu).
Pozostałe warzywa kroję w dużą kostkę. Na tej samej patelni na pozostałym maśle szklę cebule i dodaję pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Nastepnie dodaję marchew, pietruszkę i selera. Kiedy warzywa się podsmażą, przekładam je do garnka. Gotuję około 25 minut.
Pod koniec dodaję drobno pokrojone ziemniaki.
Gotuję do miękkości.
Zupę miksuję blenderem na krem.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.
Gotuję do miękkości.
Zupę miksuję blenderem na krem.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam trochę przegotowanej wody.
Smacznego:)
Uwielbiam taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńJa w sumie od jakiś dwóch lat dopiero odkryłam dynię na nowo, a zupa to mój hit .
UsuńW jej pyszny smak nie wątpię :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny !!!
OdpowiedzUsuń