To ciasto przygotowałam na święta. Jego zaletą jest to, że kruche placki można upiec nawet 2 dni przed zrobieniem. A im dłużej stoi tym jest lepsze, bo placki kruszeją. Do tego kawowa masa i mnóstwo czekolady. Nam bardzo smakowało. Może i Wam przypadnie do gustu.
Ciasto kruche;
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
180 g zimnego masła
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18%
Krem kawowy;
1 l mleka
4 jajka
po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
szklanka cukru
50dag masła
100g posiekanej gorzkiej czekolady
pół puszki masy kajmakowej
Oraz
starta czekolada i kawa rozpuszczalna mielona do posypania ciasta
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Podzielić na 3 równe części . Każdą z nich cienko rozwałkować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25x40cm i piec 15 minut w 180 st. Placki powinny być lekko brązowe.
Z mleka odlać szklankę. Resztę zagotować z połową cukru. W 1/4 szklanki mleka rozpuścić kawę i dodać do gotującego się mleka. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodaję obie mąki oraz pozostałe 3/4 szklanki mleka. Zmiksować. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać by w budyniu nie było grudek. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i dodać porcjami budyń kawowy. Zmikować. Na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę. Placki przełożyć kremem.
Udekorować i schładzić w lodówce.
Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i dodać porcjami budyń kawowy. Zmikować. Na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę. Placki przełożyć kremem.
Udekorować i schładzić w lodówce.
Smacznego :)
Wygląda wspaniale, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń