Sałatki ziemniaczane mają wielką zaletę. Są smaczne, tanie w przygotowaniu i są bardzo dobrą bazą do innych dodatków. Taka sałatka dobrze sprawdzi się na grillu czy jako samodzielna przekąska.
Jeśli macie więcej czasu mozecie pokusić się o ugotowanie ziemniaków w mundurkach i dopiero po ostygnięciu obrać je ze skórki. Zyskacie jeszcze lepszy smak.
Polecam serdecznie.
Składniki;
5 młodych ugotowanych ziemniaków
słoiczek marynowanych podgrzybków
5 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
Sos;
2 łyżki śmietany gęstej 18%
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Ugotowane ziemniaki kroję w dużą kostkę. Grzybki przekładam na sitko i przelewam wodą. Czerwoną cebulę kroję w drobną kosteczkę. Rzodkwieki kroję na małe ćwiarteczki. Wszystkie warzywa mieszam. Posypuję posiekanym drobno szczypiorem. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Śmietanę mieszam z musztardą.
Polewam sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego :)
Sałatka powala prostotą, uwielbiam takie rozwiązania zwłaszcza w trakcie tygodnia gdy nie mam czasu gotować
OdpowiedzUsuńSiła tkwi w prostocie :)
Usuń