sobota, 29 kwietnia 2017

Sałatka ziemniaczana z grzybkami

Sałatki ziemniaczane mają wielką zaletę. Są smaczne, tanie w przygotowaniu i są bardzo dobrą bazą do innych dodatków. Taka sałatka dobrze sprawdzi się na grillu czy jako samodzielna przekąska. 

Jeśli macie więcej czasu mozecie pokusić się o ugotowanie ziemniaków w mundurkach i dopiero po ostygnięciu obrać je ze skórki. Zyskacie jeszcze lepszy smak.

Polecam serdecznie.



Składniki;
5  młodych ugotowanych ziemniaków
słoiczek marynowanych podgrzybków
5 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
czerwona cebula
sól i pieprz do smaku

Sos;
2 łyżki śmietany gęstej 18%
2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Ugotowane ziemniaki kroję w dużą kostkę. Grzybki przekładam na sitko i przelewam wodą. Czerwoną cebulę kroję w drobną kosteczkę. Rzodkwieki kroję na małe ćwiarteczki. Wszystkie warzywa mieszam. Posypuję posiekanym drobno szczypiorem. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Śmietanę mieszam z musztardą.

Polewam sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Sałatka powala prostotą, uwielbiam takie rozwiązania zwłaszcza w trakcie tygodnia gdy nie mam czasu gotować

    OdpowiedzUsuń