Początkowo miały to być pulpety z makaronem kokardki. Jednak mój synek uparł się , że chce makaron spaghetti. W sumie czemu nie. Wyszła nam oto taka prosta i smaczna zapiekanka z mięsnymi kuleczkami skąpanymi w sosie pomidorowym a do tego wszystkiego cudownie rozpływający się ser.
Do doprawienia mięsa użyłam tym razem gotowej mieszanki ziół i przypraw. Ale jestem mile zaskoczona jej składem. Zawiera m.in. suszone warzywa 44,6% (papryka słodka, cebula, pomidory, czosnek, papryka ostra, natka pietruszki), sól, cukier, przyprawy 6,3% (rozmaryn, oregano, pieprz czarny, majeranek, tymianek ), barwniki (ekstrakt z papryki). .Jeśli nie potraficie sami dobrze doprawiać mięsa, polecam Wam taką opcję Vegeta Natur do mięs.
Składniki na pulpety;
40 dag mięsa mielonego
2 łyżki Vegety do mięs
cebula
mała marchewka
plaster selera
łyżka słodkiej papryki
jajko
2 łyżki bułki tartej
garść natki pietruszki
olej do obsmażenia
Sos pomidorowy;
puszka pomidorów
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pierz
łyżka ziół prowansalskich
szczypta cukru
3 ząbki czosnku
1.5 szklanki wody
20 dag makaronu spaghetti
sól
ser
bułka do obtoczenia pulpetów
masło do formy
Mięso mieszam z przyprawami i jajkiem. Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz starte na tarce warzywa: marchew i selera. Wszystko razem mieszam i dosypuję bułkę tartą oraz posiekaną natkę. Z masy mięsnej formuję małe pulpeciki które obtaczam lekko w bułce i obsmażam na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przekładam na talerz.
Czosnek przeciskam przez praskę. Do blendera przekładam pomidory z koncentratem oraz czosnkiem. Chwilę miksuję. Przelewam do rondelka, dolewam wodę i dodaję do smaku przyprawy. Gotuję.
Makaron gotuję ze szczyptą soli.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładam makaron i pulpety . Polewam sosem . Mieszam. Na wierzchu układam plastry sera. Zapiekam 20 minut w 180 st.
Smacznego .
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń