piątek, 8 lipca 2016

Mleczne racuszki z morelami

Delikatne, puszyste w sam raz na podwieczorek czy słodkie śniadanie. Pięć minut i gotowe, to co zakasamy rękawy?

Do placuszków możecie użyć dowolnych sezonowych owoców, gwarantuję, że z każdymi będą smakowały wybornie.





2 jajka
250 ml mleka

szczypta soli
10 łyżek mąki
10 dojrzałych moreli
olej do smażenia



Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce miksuję żółtka z mlekiem. Stopniowo dodaję przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Następnie dodaję ubitą pianę i mieszam łyżką, aż składniki się połączą. 

Morele kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 

Racuszki smażę na rozgrzanym oleju.

Oprószam cukrem pudrem. 

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. W przekroju wyglądają pysznie - widać, że skrywają w sobie mnóstwo smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne racuszki, zjadłabym z chęcią takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. na leniwe weekendowe śniadanie znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie dawno nie jadłam żadnych racuchów, a takich z morelami to w ogóle nie jadłam :) Wyglądają strasznie pysznie.

    OdpowiedzUsuń