Zamiast wypoczywać w wolną sobotę ja od rana zakasałam rękawy i o 10 już miałam gotowe ciastka. Pomysł pojawił się na nie wczoraj. Wyszły idealne. Kruche ciasto, kwaskowate porzeczki i słodka kruszonka. Rewelacyjne...
Ciasto kruche;
2 szklanki mąki pszennej
jajko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka kwaśnej śmietany
125 g masła
Nadzienie;
słoik domowego, gęstego dżemu z czarnej porzeczki
Kruszonka;
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
czubata łyżka masła
Oraz masło i bułka tarta do wysypania foremek
Składniki na kruche ciasto zagniatam. Rozwałkowuję je na placek o grubości około 3-5 mm. Dużym kubkiem wycinam kółka. Foremkę do muffinek smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wykładam krążkami ciasta. Dociskam je do boków foremki.
Następnie nakładam po łyżce dżemu. Pamiętamy o tym,że ciastka nam urosną, więc ciasto + nadzienie powinno zajmować około 2/3 wysokości.
Składniki kruszonki rozcieram w rękach i posypuję ciasteczka.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru.
Studzę.
Smacznego :)
Przepis na kruche muffinki przygotowałam z okazji trzeciego jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.
Tym samych chciałabym złożyć Akademii najwspanialsze życzenia:
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
http://www.marcoghia.pl/
Przepis na kruche muffinki przygotowałam z okazji trzeciego jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.
Tym samych chciałabym złożyć Akademii najwspanialsze życzenia:
Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna wspaniałe miejsce w Warszawie stworzyli,
I wielu amatorów gotować nauczyli.
Akademia kulinarna już 3 lata istnieje,
Rozwija się wspaniale,
I nikt gotowaniem już nie stresuje się wcale.
To tutaj siekają, kroją , gotują,
O życiu rozmawiają ,
Najlepszych porad udzielają i wspaniałych gości zapraszają.
Życzę Wam by gotowanie Waszą życiową pasją się stało,
I klientów nigdy Wam nie brakowało.
Cudownej atmosfery, kuchenne bajery i najlepsze rarytasy,
Bo teraz mamy takie zwariowane, kuchenne czasy.
Celebrujcie wspólne chwile,
Ofertę swoją ciągle wzbogacajcie,
I o brak klientów się nie martwcie.
Niech gotowanie zawsze w przyjemnej atmosferze Wam mija,
Kolejnych wspaniałych i niezwykle wysmakowanych lat...
http://www.marcoghia.pl/
W tej wersji jeszcze nie robiłam. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, moja mama robiła nam w dzieciństwie taką kruchą tartę z dżemem porzeczkowym. Pycha :)
Usuń