Tradycyjne kruche babeczki z owocami lubi chyba każdy z nas, a na pewno dzieciaki je uwielbiają. Wbrew pozorom nie wymagają zbyt dużo czasu i nie są trudne do wykonania. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w porządne foremki do babeczek i tylkę do wyciskania kremu. Zapraszam na przepis :)
Składniki na babeczki około 30 sztuk;
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
łyżka śmietany gęstej 18%
125 g masła roślinnego
Krem;
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
1/2 szklanki cukru
laska wanilii
ok. 35 dag masła roślinnego
Owoce do dekoracji
Składniki na babeczki zagniatam aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Zawijam je w folię i odstawiam do lodówki na pół godziny. W tym czasie do garnka wlewam 2 szklanki mleka. W pozostałej szklance rozrabiam dwa budynie. Mleko słodzę cukrem i dodaję ziarenka wanilii wydrążone z laski wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewam budynie. Mieszam aż zgęstnieją. Przekladam na płaski talerz i studzę.
Ciasto rozwałkowuję i wycinam kubkiem koła. Wkładam je do foremek. Nadmiar ciasta usuwam. Ciasto mocno dociskam do dna i boków foremek. Dno nakłuwam widelcem. Babeczki piekę w piekarniku około 10-15 minut ,aż babeczki nabiorą złotego koloru. Studzę.
Masło ucieram na puch, dodaję po łyżce ostudzonego budyniu i miksuję aż masa będzie puszysta. Jeśłi ktoś lubi słodkie kremy, do masy może dodać jeszcze trochę cukru pudru. Przed dekorowaniem krem można dodatkowo schłodzić w lodówce. Masę nakładam do rękawa cukierniczego i napełniam babeczki.
Dekoruję owocami.
Smacznego :)
Pyszne. Porywam jedną do kawki 😍
OdpowiedzUsuń