sobota, 10 stycznia 2015

Francuskie paszteciki z kapustą

Bardzo lubimy paszteciki. Zazwyczaj robię je na cieście drożdżowym, ale kiedy mam mniej czasu korzystam z ciasta francuskiego. Paszteciki świetnie pasują do czerwonego barszczu. Z tym przepisem zostawiam Was na weekend :)




15 dag  kiszonej kapusty
cebula
olej rzepakowy
1 szklanka wody
łyżka suszonych , mielonych grzybów 
pieprz
szczypta majeranku

275 g ciasta francuskiego

jajko do posmarowania pasztecików 
zioła prowansalskie do posypania


Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklę na odrobinie oleju. Dodaję kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, trzeba ją przelać wodą). Chwilę razem  podsmażam. Następnie dodaję suszone grzyby i podlewam kapustę wodą. Duszę do miękkości pod przykryciem. Doprawiam pieprzem i majerankiem. Kiedy farsz ostygnie wkładam go do elektrycznego rozdrabniacza. Farsz można drobno pokroić nożem. Z ciasta wycinam 6 pasków , każdy dzielę na 3 części. Nakładam łyżeczkę farszu i przykrywam drugim kwadracikiem. Przyciskam boki widelcem. układam na blasze i smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję ziołami. Paszteciki piekę około 20 minut w 180.

4 komentarze:

  1. Też kocham pszteciki.....drożdżowe, kruche i francuskie. Aż mnie naszła ochota :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-) szybkie do przygotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że trafiłam w Wasze smaki :) Paszteciki są pyszne także z mięsnym farszem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń