Bardzo lubimy paszteciki. Zazwyczaj robię je na cieście drożdżowym, ale kiedy mam mniej czasu korzystam z ciasta francuskiego. Paszteciki świetnie pasują do czerwonego barszczu. Z tym przepisem zostawiam Was na weekend :)
15 dag kiszonej kapusty
cebula
olej rzepakowy
1 szklanka wody
łyżka suszonych , mielonych grzybów
pieprz
szczypta majeranku
275 g ciasta francuskiego
jajko do posmarowania pasztecików
zioła prowansalskie do posypania
Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklę na odrobinie oleju. Dodaję kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, trzeba ją przelać wodą). Chwilę razem podsmażam. Następnie dodaję suszone grzyby i podlewam kapustę wodą. Duszę do miękkości pod przykryciem. Doprawiam pieprzem i majerankiem. Kiedy farsz ostygnie wkładam go do elektrycznego rozdrabniacza. Farsz można drobno pokroić nożem. Z ciasta wycinam 6 pasków , każdy dzielę na 3 części. Nakładam łyżeczkę farszu i przykrywam drugim kwadracikiem. Przyciskam boki widelcem. układam na blasze i smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję ziołami. Paszteciki piekę około 20 minut w 180.
Mniam. Uwielbiam takie paszteciki!
OdpowiedzUsuńTeż kocham pszteciki.....drożdżowe, kruche i francuskie. Aż mnie naszła ochota :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne :-) szybkie do przygotowania :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Wasze smaki :) Paszteciki są pyszne także z mięsnym farszem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń