czwartek, 4 sierpnia 2016

Zimowe leczo z cukinią i papryką

Cukinię bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Ostatnio robiłam ciasto z cukinii, jest fenomenalne. Nawet nie doczekało do sesji zdjeciowej :)

 Jednak jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Proponuję zrobić leczo na zimę. Będzie w sam raz na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć fileta z kurczaka lub plasterki kiełbasy, do tego ryż czy makaron i obiadek gotowy.

Do leczo dodałam sporą dawkę aromatycznych ziół i przypraw. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. U nas piwniczka już prawie zapełniona przetworami. W planach zostały mi tylko powidła śliwkowe.

A jak u Was sezon przetworów w pełni?


Składniki na około 7 -8 litrowych słoików :

2 średniej wielkości cukinie
4 duże papryki (mogą być kolorowe)
1/2 kg młodych pieczarek
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
puszka kukurydzy z chilli
2 szklanki przecieru pomidorowego

Przyprawy:
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka cukru
sól do smaku
świeżo mielony kolorowy pieprz
łyżka słodkiej papryki
łyżka suszonych pomidorów z bazylią
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka suszonej kolendry
łyżka suszonego lubczyku


Oraz
 olej do smażenia
woda

Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w dużą kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w plasterki. Dodaję do podsmażonej cebuli. 

Następnie dodaję startą marchewkę i pietruszkę.
Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu. Papryki pozbawiam gniazd nasiennych i kroję także w dużą kostkę. Dodaję do pozostałych warzyw.  Gotuję około 15 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz słodką papryką.

 Pamiętamy by w trakcie gotowania sos pokrywał warzywa, więc w razie potrzeby dolewam trochę wody. Cuknię obieram ze skórki i kroję w kostkę. Dodaję do leczo. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję kukurydzę z puszki. Leczo doprawiam solidną dawką ziół oraz suszonych pomidorów.

Przekłądam do słoików . Zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Po wyjęciu ustawiam na ściereczce i nakrywam ręcznikiem. Po ostudzeniu przenoszę do chłodnego pomieszczenia gdzie czekają na konsumpcję. 

2 komentarze:

  1. Może i ja zrobię takie leczo - wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny - biorę się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń