Oderwałam się na chwilę od przygotowania kolejnego tortu, by podzielić się z Wami przepisem. Są to pyszne kotleciki a'la gołąbki. Zamiast ryżu użyłam do ich przygotowania, dużo zdrowszej kaszy jaglanej. Do tego sos pomidorowy i pyszny obiad gotowy. Nie zastąpią tradycyjnych gołąbków, ale również są smakowite. Zapraszam serdecznie.
ok. 40dag mięsa mielonego z szynki
szklanka drobno posiekanej kapusty białej (używam elektrycznego rozdrabniacza)
mała cebula
jajko
3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
sos;
1.5 szklanki wody
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta cukru do smaku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
odrobina śmietany 18 % słodkiej
oraz olej do smażenia
Cebulę drobno kroję. mieszam z mięsem, kapustą i kaszą. Do masy dodaję jajko i przyprawy. W razie potrzeb,y dodaję odrobinę bułki tartej. Zależy to od jakości mięsa, ile przyjmie bułki. Z masy formuję nieduże kotlety. Obsmażam je na patelni na złoty kolor.
W garnku gotowuję wodę z ketchupem i koncentratem. Dodaję ziele i liście laurowe. Wkładam kotlety. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec wyjmuję kotlety i doprawiam sos do smaku . Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody i łyżeczką śmietany. Dolewam do sosu i mieszam aż sos zgęstnieje.
Smacznego :)
Robię takie z ryżem, muszę spróbować z kaszą jaglaną. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńTaka mała zmiana :)
UsuńUwielbiam takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, muszę wypróbować! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, już lecę w odwiedzinki :)
Usuń