W weekend zrobiliśmy z synkiem ciasteczka. On miał świetną zabawę przy wycinaniu foremkami, a ja wolną chwilę na kawę :) Ciasteczka pięknie pachną ,można je przechowywać kilka dni w pudełku. Proste ale smaczne, korzenne ciasteczka polecają się na deser.
A jeśli szukacie aromatycznych przypraw , serdecznie zapraszam i polecam Wam sklep internetowy Rafex.
15dag masła roślinnego
3 łyżki pudru
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 3/4 szklanki mąki krupczatki i mąki pszennej
po szczypcie cynamonu, anyżu, imbiru i mielonych goździków Rafex
Obie mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Siekam z masłem. Dodaję jajko, cukier puder i resztę aromatycznych przypraw. Zagniatam aż składniki ciasta się połączą. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.
Ciasto rozwałkowuję na około 0,5cm. Foremkami do ciasteczek wycinam różne kształty. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekę ok. 15 minut w 180 st.
Można je udekorować polewą czekoladową, lukrem lub kolorowymi posypkami.
Smacznego :)
Bardzo fajne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję :)
UsuńKorzenne ciasteczka? Dla mnie to zawsze znak, że zima nadchodzi.. Idealne do ciepłej herbatki w zimne popołudnie :))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak robi się chłodno wtedy wyjmuję korzenne przyprawy i działam :) Wczoraj dokupiłam przyprawę do piernika, uwielbiam ten zapach.
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńW sam raz do herbatki :)
Usuń