poniedziałek, 30 maja 2016

Pieczone warzywa z piekarnika

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam pieczone ziemniaki. Takie młode, malutkie dokładnie myję i piekę razem ze skórką. Jako,że mąż znalazł w piwnicy jeszcze jedną dynię, pokroiłam ją i dodałam do warzyw. Wyszło kolorowo i smacznie. Taki warzywny misz masz :)




1kg młodych ziemniaków

2 marchewki
mała bulwa selera
2 czerwone cebule
mała dynia hokkaido
morska sól
kolorowy pieprz
łyżeczka przyprawy do ziemniaków
słodka papryka do oprószenia
5 łyżek oleju rzepakowego


Warzywa obieram. Ziemniaki, dynię i selera kroję w dużą kostkę. Marchew w talarki. A cebulę w piórka. 

Dynię odkładam na bok, dodam ją w połowie pieczenia. 

Warzywa przekładam do głębokiej miski, dodaję olej i przyprawy. Mieszam. Przekładam na blachę.

 Piekę około 60-80 minut w 180 st.

2 komentarze: