wtorek, 21 czerwca 2016

Ogórki małosolne

Nasze pierwsze w tym sezonie małosolne ogórki. Najsmaczniejsze są te małe ogóreczki i najszybciej znikają . To robienia małosolnych ogórków używam takiego glinianego garnka. W takim kisiła ogórki moja mama. 

Użyłam soli kamiennej O'Sole Cenos. Jest niezastąpiona do ogórków i innych przetworów kuchennych.

Bardzo ciekawi mnie metoda kiszenia na sucho. Gdzie ogórki zamyka się razem z przyprawami w woreczku. W najbliższych dniach postaram się ją wypróbować i dam Wam znać.



ogórki gruntowe około 1kg
zestaw do kiszenia ogórków, chrzan, koper, czosnek
przegotowana woda

Ogórki należy bardzo dokładnie umyć i przekładać do garnuszka. Pomiędzy warstwy ogórków daję liść chrzanu i jego łodygi, koper i posiekane 2 ząbki czosnku.

Przegotowaną wodę solę. Zawsze robię to na oko, tak by woda miała słony smak. Mniej więcej na 1 l wody daję stołowa łyżkę soli. Chłodną wodą zalewam ogórki i odstawiam je na 2-3 dni.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. już kisiłam ogórki na sucho ,metoda nie jest zła bo nie trzeba niczym przyciskać i mniej kłopotliwe,dobre są .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zrobiłam na sucho,też smaczne wyszły.

      Usuń