Wczoraj piekłam cebularze. Takie aromatyczne, mięciutkie z dodatkiem czarnuszki. Zamiast cebuli można zrobić wersję z pieczarkami, również będzie smacznie. Użyłam do nich mixu mąki pszennej i chlebowej. A efekt? Oceńcie sami:)
Farsz;
3 duże cebule
3 łyżki oleju
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
świeża mięta
Ciasto:
opakowanie suchych drożdży
125 ml ciepłego mleka
szczypta cukru
1-2 łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany
2 jajka
3 łyżki miękkiego masła
25 dag maki pszennej
25 dag mąki chlebowej
łyżeczka czarnuszki
płaska łyżeczka soli
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na oleju aż się zeszkli. Dodaję posiekaną miętę i doprawiam do smaku.
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję szczyptę cukru i odstawiam aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do miski wsypuję mąki i sól. Dodaję jajka, jogurt i miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaję czarnuszkę. Zagniatam ciasto aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawiam do wyrośnięcia.
Z ciasta formuję placuszki i spłaszam je ręką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję farszem i wstawiam do piekarnika. Piekę 20 minut w 180 st.
Smacznego :)
A mąka chlebowa to też pszenna, czy żytnia ?
OdpowiedzUsuńPszenna
UsuńTeż robię podobne, są pyszne- polecam !!!
OdpowiedzUsuń