czwartek, 22 września 2016

Cebularze z czarnuszką

Wczoraj piekłam cebularze. Takie aromatyczne, mięciutkie  z dodatkiem czarnuszki. Zamiast cebuli można zrobić wersję z pieczarkami, również będzie smacznie. Użyłam do nich mixu mąki pszennej i chlebowej. A efekt? Oceńcie sami:)




Farsz;
3 duże cebule
3 łyżki oleju
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
świeża mięta

Ciasto:
opakowanie suchych drożdży
125 ml ciepłego mleka
szczypta cukru
1-2 łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany
2 jajka
3 łyżki miękkiego masła
25 dag maki pszennej
25 dag mąki chlebowej
łyżeczka czarnuszki
płaska łyżeczka soli

Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na oleju aż się zeszkli. Dodaję posiekaną miętę i doprawiam do smaku.

Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję szczyptę cukru i odstawiam aż zaczyn zacznie rosnąć.

Do miski wsypuję mąki i sól. Dodaję jajka, jogurt i miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaję czarnuszkę. Zagniatam ciasto aż będzie odchodziło od ręki.

Odstawiam do wyrośnięcia.

Z ciasta formuję placuszki i spłaszam je ręką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję farszem i wstawiam do piekarnika. Piekę 20 minut w 180 st.

Smacznego :)





3 komentarze: