wtorek, 13 września 2016

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi i sezamem

Pyszna, warzywna zapiekanka, która doskonale nadaję się na obiad czy też ciepłą kolację. Taki pasztet robię już od dawna. Jednak za każdym razem dodaję do niego coś innego, by podkreślić smak warzyw. Dziś postawiłam na prostotę. Odrobina mięty, płatków owsianych i przypraw. Bardzo lubię takie zapiekanki i Wam również serdecznie je polecam. 


Składniki;
3 szklanki startej cukinii
marchew 
cebula
szklanka bułki tartej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki płatków owsianych 
3 łyżki sezamu
15 dag sera gouda
pomidorki koktajlowe
kilka listków posiekanej mięty
płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kurkumy
łyżka przyprawy suszone pomidory  z czosnkiem 
2 jajka
masło i bułka do wysmarowania formy 

Cukinię i cebulę ścieram na tarce o dużych oczkach. Po kilku minutach odciskam z nadmiaru soku. Marchew ścieram na  drobniejszych oczkach. Warzywa mieszam. Dodaję bułkę tartą, sezam i płatki owsiane oraz przyprawy i posiekaną miętę. Dolewam 125 ml oleju oraz dwa żółtka. Ser kroję w kostkę i dodaję do masy. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy warzywnej i mieszam łyżką. 

Formę żaroodporną smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam masę, układam pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 1 godziny w 200st.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz