sobota, 26 listopada 2016

Faszerowane papryki ze szpinakiem i frytkami z selera

Witajcie. Jak ja lubię wekeendy mogę wtedy nadrobić zaległości i wypóbować nowe potrawy, które chodziły mi po głowie cały tydzień. Dziś zapraszam na nieco odmienne, bo wegetariańskie danie. Papryki wypełnione pysznym farszem z kaszą jaglaną. Do tego nuta sosu czosnkowego Folwark i przepyszne frytki  z selera. Ja się w nich zakochalam i będę robiła je częściej.

Jeśli nie macie w domu potrzebnych składnikow możecie je zamówić na Frisco, a dojadą do Was same. Tam też znajdziecie szeroką gamę sosów. 

Miłego dnia :)







2 połówki kolorowej papryki

Farsz do papryki;
20dag szpinaku ( miałam tylko mrożony)
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
ząbek czosnku
łyżka masła
gruby plaster sera feta
sól i pieprz do smaku

Warzywne frytki:
2 duże plastry selera
2 marchewki
2 kawałki dyni hokkaido
1/2 główki czosnku
łyżka oleju rzepakowego

Rozmrożony szpinak podsmażam na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję kaszę i fetę. Doprawiam do smaku sosem, solą oraz pieprzem.

Selera i marchewkę obieram i kroję  słupki , dodaję kawałki dyni i mieszam z olejem. Przekładam do formy, na wierzchu układam nafaszerwoane papryki. Piekę około 30-40 minut w 180 st.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie. Smacznie i kolorowo !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio coraz częściej się przekonuje,że danie bez mięsa też może być bardzo treściwe i smaczne.

      Usuń