czwartek, 8 grudnia 2016

Sok na odporność

Burak. Niedoceniane warzywo, niepozorna bulwa, która w rzeczywistości jest bombą witaminową. Pysznie smakuje, kiedy upieczemy je w piekarniku odwdzięczy nam się słodkim smakiem. Kiedy zachorujemy sok z buraka złagodzi kaszel i pomoże nam zwięszyć odporność. W takim wydaniu nawet mój pięciolatek chetnie sięga po sok.



Składniki;
2 buraki
2-3 pomarańcze
kłącze imbiru

Buraki myję, pomarańcze obieram i razem z obranym kłączem imbiru przepuszczam wszystko w sokowirówce. Kiedy dodamy do soku łyżkę miodu i lekko podgrzejemy otrzymamy sok na odporność. Należy go wtedy trzymać w lodówce, góra 2-3 dni i pić po 3 łyżki dziennie.

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Buraki jem zwykle ugotowane lub upieczone, ale taki sok zapowiada się przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń