środa, 4 stycznia 2017

Meksykańska rolada z oczkiem

Próbowaliście kiedyś rolady ale takiej w słonej wersji? Jeśli nie , to zapraszam Was na kolejny przepis. Pomidorowa rolada wypełniona meksykańskim serkiem . Fajnie sprawdzi się jako przystawka na imprezie i na pewno zaskoczy Waszych znajomych.




Blat biszkoptowy;

3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
łyżeczka ziół toskańskich
łyżeczka słodkiej papryki
garść startej goudy
2 łyżki oleju
Nadzienie;
300g serka kremowego meksykańskiego
kabanos
kilka zielonych oliwek nadziewanych papryką



Białka oddzielam od żółtek, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. W drugiej misce ubijam żółtka, dolewam stopniowo wodę. Następnie do masy jajecznej dodaję koncentrat, paprykę, zioła, sól oraz olej. Miksuję. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką, dodając ser żółty. Na koniec dodaję ubite białka. Masę delikatnie mieszam aż składniki się połączą. Formę 25x30cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę . Piekę 15 minut w 180st z termoobiegiem. Studzę.

Na przestudzony blat wykładam meksykańskie serki.Na posmarowanym biszkopcie układam dodatki , wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zwijam roladę w ciasny rulon i odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroję w  plastry i podaję.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne i efektowne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wygląda efektownie ale wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, pomidorowy biszkopt! Piękny i zdecydowanie ukradnę przepis na niego. Robiłam u siebie na blogu roladę łososiową z zielonym biszkoptem, może i Ty się skusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejnym razem chętnie wypróbuję Twój zielony biszkopt:)

      Usuń