czwartek, 5 stycznia 2017

Mus jaglany z kiwi i bananem

Mogę się z Wami założyć, że każde dziecko z chęcią zje kaszę jaglaną w takiej postaci. Aksamitny, owocowy mus smakuje wyśmienicie. A o dobroczynnych działaniach kaszy jaglanej można napisać wile książek. Cenos w swojej bogatej ofercie, ma kaszę jaglaną zapakowaną dla Waszej wygody w foliowe torebeczki. Wystarczy 15 minut i gotowe. A kubeczek jest wprost rewelacyjny. Od dziś zabieram go z sobą do pracy, oczywiście  z pyszną zawartością w środku. P.S mojemu synkowi też wpadł w oko :) Taki mus może być zarówno zdrowym deserem jak i pożywnym śniadaniem czy też kolacją. 





Składniki na 2 duże porcje:
torebka kaszy jaglanej
2 dojrzałe banany
2 dojrzałe miękkie kiwi
szczypta soli
łyżka miodu
1/3 szklanki mleka lub gorącej wody

Torebkę kaszy zalewam wrzątkiem , dodaję odrobinę soli i gotuję 15 minut. Odcedzam. Do blendera kielichowego wkładam obrane i pokrojone na mniejsze kawałki owoce, oraz kaszę. Dodaję mleko i miód. Miksuję aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładam do kubeczka. Mus można posypać dodatkowo ziarnami lub płatkami.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na mus. Domyślam się, że jest pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jeszcze bardziej lubię jaglane kremy, więc fajnie popatrzeć na Twój - apetycze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana to wdzięczny temat , bo ze wszstkim smakuje dobrze :) Pozdrawiam.

      Usuń