wtorek, 3 stycznia 2017

Trójkątne pierożki ze szpinakiem i masłem czosnkowym

Witajcie w Nowym Roku :) Mam nadzieję, że wszyscy z Was są wypoczęci i z optymistycznym nastawieniem ruszacie na podbój nowego roku. Kolejne 365 dni które zależą tylko od Was . Czym je wypełnicie? Jakie poczynicie zmiany w Waszym życiu i co z nimi zrobicie, to zależy tylko od Was. 

Dla mnie ubiegły rok był bardzo pomyślny, zrealizowałam wiele planów i miałam wiele miłych niespodzianek w pracy, na polu zawodowym. Spotkałam fantastycznych ludzi i nawiązałam nowe przyjaźnie.

Wam w tym Nowym Roku pragnę życzyć wielu sukcesów, radości, zdrowia i  miłości. Dla tych którzy jeszcze nie odnaleźli swojej życiowej pasji, życzę by jak najszybciej odnaleźli tę drogę. Pasja nadaje życiu sens. Sprawia, że każdego dnia, chociażby myślami wracamy do niej. To taka mała świecąca gwiazdeczka, która w każdej chwili potrafi rozproszyć smutki i zapomnieć o całym świecie...


Składniki na około 15 sztuk:

Ciasto na pierogi:
300g mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
łyżka miękkiego masła
szczypta soli

Nadzienie:
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
15 dag sera (najlepiej wędzonego|)
sól i pieprz do smaku
łyżeczka masła

Masło czosnkowe:
2 łyżki masła 
ząbek czosnku
natka pietruszki do posypania

Szpinak odmrażam i odciskam z nadmiaru wody na sitku. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażam i dodaję szpinak. Duszę około 10 minut. Dodaję starty ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam do smaku i studzę. 

Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię. Odkładam na 20 minut by ciasto odpoczęło.

Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko i wycinam kwadraty o boku około 8 cm. Na środek nakładam farsz. Sklejam po przekątnej dociskając brzegi widelcem. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pozostały czosnek drobniutko siekam i podsmażam razem z masłem. Na takim masełku podsmażam chwilkę pierogi i posypuję natką.

Smacznego :)


2 komentarze: