sobota, 18 lutego 2017

Naturalne kluseczki jogurtowe

Co chcesz dziś na obiad? 
Te małe kluseczki! - odpowiada synek
I już wszystko jasne, pora na naturalne jogurtowe kluseczki!

Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to bardzo serdecznie Was zachęcam, do tego by wypróbować przepis.

 Kluseczki robi się bardzo szybko. Doskonale smakują polane masełkiem. Można je podsmażyć razem z cebulką i boczkiem. Dodawać do nich różne zioła, zmieniając ich smak. Kluseczki można zapiekać także w piekarniku. Polecam wtedy dodać do nich sos serowy lub pomidorowy. 

Będziecie potrzebować tylko miseczkę i łyżkę by wymieszać składniki. 

Ja podaję Wam podstawowy przepis na dwa duże talerze kluseczek. Miseczka zupy do tego i obiad gotowy . Polecam :)



Składniki;
400g naturalnego greckiego jogurtu
2 średniej wielkości jajka
mąka pszenna
sól


Jajka roztrzepuję widelcem i dodaję jogurt oraz szczyptę soli. Mieszam. Kubek po jogurcie napełniam mąką pszenną i stopniowo dosypuję ją do masy. Mieszam. Ciasto będzie dość gęste.

W garnku nastawiam wodę, dodaję do niej szczypt ę soli. Dużą łyżkę maczam we wrzątku i nabieram na nią porcje ciasta. Przekładam kluseczki do wrzątku, zanurzają w nim łyżkę itd. Kluseczki gotuję około 1 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Przekładam na sitko i przelewam wodą.

Smacznego.




8 komentarzy:

  1. Takie kluseczki z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, jeszcze nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania. Wyglądają apetycznie,

    OdpowiedzUsuń
  4. À z czym podawać te kluseczki bo mam ochotę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię takie podpiekane z cebulką i boczkiem, albo mogą stanowić dodatek do zupy czy drugiego dania.

      Usuń