czwartek, 6 kwietnia 2017

Mleczno czekoladowe batony z bakaliami

Od wczoraj chodził za mną ten smak. Wyjęłam jagody goji, suszoną miechunkę, żurawinę i  orzechy. Z pomocą przyszły także preparowane zboża od Cenos. Jest to nowosć na rynku. Doskonały dodatek do jogurtu, koktajli czy też sałatek.  Jeśli pamiętacie smak bloku czekoladowego z dzieciństwa, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

Ważne jest by nie używać do niego mleka granulowanego tylko takiego tradycyjnego w niebieskim opakowaniu.

Batony są słodkie, pełne bakalii. Wystarczy zjeść kawałeczek by zaspokoić ochotę na słodkości.

To jak podoba się Wam? :)






Składniki:
30 dag mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
250 g masła roślinnego
2 duże łyżki kakao
1/2 szklanki cukru

bakalie wg uznania:
po garści żurawiny, orzechów włosków, jagód goji, suszonej miechunki, drobno pokrojonej śliwki suszonej
ok.2 szklanek mixu zbożowego Cenos

folia do wyłożenia foremki

Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści . Następnie dodać masło i kakao. Mieszać aż składniki dobrze się połączą. Kiedy masa lekko ostygnie dosypać mleko w proszku i mieszać. Dodać bakalie oraz preparowane zboża. Mleczną masę dokładnie wymieszać.

Przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wierzch można posypać jagodami goji i zbożem preparowanym.

 Odstawić na kilka godzin do lodówki by masa zastygła.

Smacznego :)


4 komentarze: