wtorek, 9 maja 2017

Ciasto ze śliwkami

Najlepsze, najprostsze wręcz banalne ciasto z owocami ale za każdym razem smakuje zupełnie inaczej. Możecie do niego dodać owoce mrożone ( tak jak zrobiłam to ja ) lub świeże. Gwarantuję , że za każdym razem będzie smakowało pysznie. Do tego lekka nutka cytryny w cieście. To jest to co łasuchy lubią najbardziej. U mnie gości od dawna i w sumie nie wiem czemu  dopiero pojawia się na blogu. Może dlatego, że zawsze znika w oka mgnieniu ...:)




Składniki;
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
skórka otarta z cytryny
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
 ok.1/2 kg mrożonych śliwek węgierek
szczypta soli
oraz 2 łyżki mąki

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i miksować dalej aż piana będzie bardzo sztywna. Następnie dodać żółtka. Zmiksować. 

Mąkę przesiać  proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta , mieszając łyżką aż masa będzie jednolita. Dodać otartą skórkę z cutryny i sok. Wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Śliwki obtaczyć w mące ale tylko tą stroną od skórki. Układać je na cieście miąższem do góry, można je lekko wcisnąć w ciasto.

Piec 45 minut w 180st.

Po ostudzeniu oprószam pudrem.

Smacznego :)



2 komentarze: