wtorek, 20 czerwca 2017

Tortille z pieczonym kurczakiem

Tortille z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na piknik czy do pracy. Kiedy pokroicie je w małe kawałki będą przystawką na Waszym stole. Skłądniki można dowolnie komponować a smak i tak będzie pyszny. Ot taka kanapka w innym wydaniu. A Wy macie jakieś ulubione składniki , które wkładacie do swoich tortilli?




Składniki;
3 tortille
pierś z kurczaka
łyżka przyprawy do gyrosa
łyżka masła

Warzywa:
kilka liści karbowanej sałaty
pomidory 
papryka
ogórki
czarne oliwki
czerwona cebula

Sos;
łyżka pikantnego ketchupu
łyżka majonezu
kilka kropli czosnkowego tabasco
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Pierś z kurczaka nacieram przyprawą i odstawiam do lodówki. Na patelni rozpuszczam masło i wkładam mięso. Smażę na wolnym ogniu z każdej strony. Studzę. Pierś kroję w plastry.

Każdy placek tortilli smaruję łyżką sosu, pozostawiając z jednego boku margines. Układam liście sałaty. Następnie pokrojone plastry kurczaka i pokrojone warzywa. Zawijam w rulon. 

Tortille można podawać od razu lub jeśli chcemy pokroić je w małe kawałki, lepiej wstawić je dolodówki by składniki ładnie się związały. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Lubię tortillę, zazwyczaj podaję ją z grillowanym kurczakiem, sosem czosnkowym i pomidorowym oraz dużą ilością świeżych warzyw :]

    OdpowiedzUsuń