poniedziałek, 4 września 2017

Krokiety z brokułami

Dziś proponuję bezmięsne aczkolwiek bardzo smaczne i syte danie. Naleśniki wypełnione brokułowym farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i ryżem. Wspaniale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Polecam :)



Naleśniki:
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia

Farsz;
brokuł
6-8 suszonych pomidorów
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
10 dag startego sera
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonych pomidorów z chilli i czosnkiem

Sos czosnkowy:
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
rozgnieciony ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Panierka;
jajko
bułka tarta
2 łyżki otrąb orkiszowych

Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w osolonym wrzątku 6 minut. Odcedzam i studzę.

Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na kilka minut.

Brokuła rozgniatam widelcem (można użyć malaksera). Mieszam z ugotowanym ryżem, pokrojonymi pomidorami  i startym serem. Doprawiam do smaku.

Smażę naleśniki. Nakładam porcję farszu i zawijam w krokiety.

Panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażę z każdej strony na złoty kolor. 

Podaję z sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz