piątek, 9 stycznia 2015

Dyniowe krokiety z kasza jaglaną i szpinakiem

Zamiast mleka używam do naleśników wody (młody nie toleruje mleka). Dla niego robię wersję bez sera. Dlatego danie mogą jeść osoby uczulone na nabiał. Do tego mega zdrowa kasza jaglana i szpinak. Oto pyszne chrupiące krokiety w jarskiej odsłonie :)




naleśniki;
250 ml wody( ewentualnie  mleka)
jajko
duża, czubata łyżka puree z dyni hokkaido (upieczona i zmiksowana dynia)
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki

szczypta soli
olej do smażenia

35dag mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 duże łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
4 plastry goudy
łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku

panierka:
jajko
płatki owsiane i bułka tarta (wymieszane w proporcji 1:1)



Kasze jaglaną gotuję wg przepisu na opakowaniu (mam swoją ulubioną firmę produkującą kasze , która wg mnie jest najlepsza). Składniki na naleśniki miksuję , odstawiam ciasto na kilka minut i smażę naleśnikiSzpinak przekładam do rondelka i podsmażam aż woda odparuje. Dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam do smaku. Na koniec dodaję ser i mieszam aż się rozpuści. Dodaję kaszę i ponownie wszystko razem mieszam. Farsz nakładam na naleśniki i zawijam krokiety. Panieruję i obsmażam na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz