czwartek, 29 stycznia 2015

Dyniowe, puszyste naleśniki bez mleka

Wczoraj uzupełniłam zapas dyni hokkaido. Więc w naszej kuchni , znowu pojawi się więcej przepisów z jej użyciem. Mam nadzieję,że lubicie dynię. Te naleśniki robię bardzo często. Nie dodaję do nich mleka tylko używam puree z dyni. Dzięki ubitej pianie z białek są delikatne i puszyste. Można je podać  z konfiturą lub twarożkiem. Oprószone pudrem też są wyśmienite. Dodatkowo mają piękny i apetyczny kolor. Doskonały przepis dla uczulonych na nabiał. Skusilibyście się na takiego placuszka?




Składniki na ok. 4-5 szt.
1/3 szklanki puree z dyni hokkaido
2/3 szklanki wody (można użyć mleka)

jajko
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli
cukier puder i cynamon do oprószenia naleśników


Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję żółtko i chwilę miksuję. Puree z dyni mieszam z wodą (mlekiem) i dolewam do jajek. Ponownie miksuję. Na końcu dodaję przesianą mąkę i ponownie dokładnie mieszam.  Na patelni smażę naleśniki. Składam je i podaję oprószone pudrem i cynamonem.

5 komentarzy: