sobota, 17 stycznia 2015

Kurczak w warzywach

To bardzo prosty i smaczny przepis na kurczaka.  Taka bardziej dietetyczna wersja. Dodaję do niej tylko masło. danie można wzbogacić ulubionymi ziołami. Do tego duża ilość warzyw i drobiowe mięso. Jeśli lubicie mieszanki, typu warzywa na patelnię, na pewno Wam posmakuje. W sezonie zimowym wolę używać mrożonek, zamiast warzyw na faszerowanych dużą ilością chemii. Idealnie będzie jeśli ugotujecie warzywa na parze. Dobrze ,że mam dużą zamrażarkę i wszystko mi się mieści :) A Wy mrozicie warzywa? 


filet z kurczaka
pół brokuła
pół kalafiora
2 marchewki
ok. 15 dag fasolki szparagowej
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
sól
kolorowy pieprz
ok. 15 dag makaronu świderki


Kalafiora i brokuła myję. Następnie dzielę na różyczki. W gorącej wodzie osobno gotuję kalafiora i brokuła (kalafior dłużej się gotuje). Fasolkę również gotuję. Marchew kroję w plasterki i też gotuję na półmiękko. Fileta kroję w kosteczkę i podsmażam na maśle. Dodaję ugotowane warzywa. Doprawiam przeciśniętym czosnkiem.  Chwilę razem podsmażam, delikatnie mieszam i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym makaronem.

2 komentarze:

  1. Fajny, lekki, zdrowy obiadek :) ja zazwyczaj mrożę owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko owoce też mrozimy, zawsze robię zapas malin :) Cieszę się, że obiadek się podoba . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń