sobota, 17 stycznia 2015

Grecki kręciołek z oliwkami i fetą

Grecki kręciołek kryje w sobie nadzienie z pomidorków koktajlowych, oliwek i fety. Doskonale nadaje się do podgryzania . Może służyć za przekąskę. Nam najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły. Można podać do niego ulubione dipy. Ciasto jest delikatne , lekko się rozwarstwia co dodatkowo podnosi jego walory smakowe. Wszystko oprószyłam przyprawą do dań kuchni włoskiej. Apetycznie się prezentuje, prawda ? :)




250 g mąki
żółtko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli
1/2 opakowania fety
10 oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
garść natki pietruszki
pieprz
przyprawa do dań kuchni włoskiej
rozpuszczone masło do smarowania (około 5 łyżek)


Mąkę, żółtko, olej oraz wodę i szczyptę soli zagniatam na gładkie ciasto. Wkładam w woreczek foliowy i odstawiam. W tym czasie fetę kroję w kosteczkę, oliwki w drobne plasterki. Siekam natkę pietruszki. Pomidorki kroję w ćwiartki. Ciasto dzielę na pół i bardzo cienko rozwałkowuję. Masło rozpuszczam i dodaję łyżeczkę przyprawy do kuchni włoskiej. Ciasto smaruję za pomocą pędzelka masłem. Wzdłuż dłuższego boku układam farsz. Zwijam w rulonik. Z drugą porcją postępuję tak samo. Na blasze formuję ślimaka, łącząc dwa ruloniki. Smaruję resztą masła. Piekę około 30-40 minut.

2 komentarze:

  1. Świetny :-) wygląda ciekawie i pewnie pysznie smakuje. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Marzenko ,ze zaglądasz do mnie :) Miłej niedzieli życzę :)

    OdpowiedzUsuń