czwartek, 22 stycznia 2015

Mini pączusie z wiórkami kokosowymi

Pączusie są wilgotne w środku dzięki zawartości twarogu. Dlatego też dłużej zachowują  świeżość. Dodaję do nich wiórki, dzięki czemu zyskują ciekawy smak. Dodatkowo można dodać do ciasta , kilka kropli aromatu, np. waniliowego. Polecam też zrobienie domowego cukru waniliowego. Ten kupny nie ma nic związanego z prawdziwą wanilią. Dlatego kupuję wanilię w laskach.  Pączki szybko się  przygotowuję, bo są robione na sodzie oczyszczonej a nie na drożdżach. Mają tylko jedną wadę : okropnie wciągają, zarówno małych jak i dużych :) Tłusty czwartek już niedługo, może komuś  pączusia ? :)



25 dag mąki pszennej 
25 dag twarogu półtłustego
3 żółtka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego ( z prawdziwą laską wanilii)

2 duże łyżki wiórek kokosowych
łyżeczka sody oczyszczonej
olej

puder

Twaróg mielę w maszynce. Dodaję żółtka i oba cukry. Miksuję. Następnie dodaję śmietanę, wiórki i wsypuję przesianą mąkę z sodą. Wszystko dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta. Łyżeczką nabieram porcję ciasta i w rękach formuje  kulki. Odkładam na deseczkę podsypaną mąką. Smażę na rozgrzanym oleju( na niedużym ogniu) aż nabiorą złotego koloru.  Odsączam na ręczniku papierowym. Posypuję pudrem. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pyszności :-) zjadłabym z ochotą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiego pączusia(pewnie niejednego) to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wwłaśnie pączusie mają to do siebie, że wciągają :) Ale w sumie raz się żyje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do wypróbowania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń