środa, 21 stycznia 2015

Lekka sałatka z jajkiem i kiełkami

To ,że uwielbiamy wszelkie warzywa już wiecie.  Nad młodym jeszcze pracuję , bo on tylko ogórki zielone uznaje :) Sałatkę można zabrać do pracy (trzeba pamiętać tylko by sos , zabrać w oddzielnym pojemniczku). Dzięki gotowanym jajkom jest bardziej syta. Podaję ją z delikatnym sosem, który przełamuję smakiem musztardy. Dodatkowo kiełki nadają jej fajnego smaku. Wszystko się razem dobrze komponuje, nic tylko usiąść i chrupać :)  Mam nadzieję, że Wam się spodoba . 


sałata lodowa
ogórek
biała część pora
czerwona cebula
4 jajka ugotowane na twardo

pęczek drobnego szczypiorku
kiełki rzodkiewki


sos:
8 łyżki  oleju rzepakowego
2 łyżki miodu 
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej


oraz:
sok z cytryny do smaku
sól morska
świeżo mielony pieprz

Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Ogórka kroję w plasterki a cebulę w drobne piórka. Szczypiorek i pora drobno siekam. Wszystko dokładnie mieszam i posypuje kiełkami. Jajka kroję na ćwiartki i wykładam na sałatkę. Składniki sosu mieszam i polewam warzywa. 

1 komentarz:

  1. Pyszna sałatka. Ja warzywka kocham, na szczęście moje chłopaki też :-)

    OdpowiedzUsuń