To ,że uwielbiamy wszelkie warzywa już wiecie. Nad młodym jeszcze pracuję , bo on tylko ogórki zielone uznaje :) Sałatkę można zabrać do pracy (trzeba pamiętać tylko by sos , zabrać w oddzielnym pojemniczku). Dzięki gotowanym jajkom jest bardziej syta. Podaję ją z delikatnym sosem, który przełamuję smakiem musztardy. Dodatkowo kiełki nadają jej fajnego smaku. Wszystko się razem dobrze komponuje, nic tylko usiąść i chrupać :) Mam nadzieję, że Wam się spodoba .
sałata lodowa
ogórek
biała część pora
czerwona cebula
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek drobnego szczypiorku
kiełki rzodkiewki
sos:
8 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
oraz:
sok z cytryny do smaku
sól morska
świeżo mielony pieprz
Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Ogórka kroję w plasterki a cebulę w drobne piórka. Szczypiorek i pora drobno siekam. Wszystko dokładnie mieszam i posypuje kiełkami. Jajka kroję na ćwiartki i wykładam na sałatkę. Składniki sosu mieszam i polewam warzywa.
Pyszna sałatka. Ja warzywka kocham, na szczęście moje chłopaki też :-)
OdpowiedzUsuń