poniedziałek, 12 stycznia 2015

Łosoś w owsianej panierce

Łososia zazwyczaj piekę w piekarniku z rozmarynem. Tym razem przygotowałam go smażonego na patelni. Do panierki użyłam płatków owsianych wymieszanych z bułką tartą. Do tego surówka i kolejna propozycja na bezmięsny obiad gotowa :)




20 dag łososia
1-2 jajka
sól i kolorowy pieprz 
sok z cytryny
mąka do obtoczenia ryby
po ok. 5 łyżek płatków owsianych i bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia

Łososia oddzielam od skóry i dzielę na mniejsze porcje. Rybę oprószam solą i pierzem . Skrapiam sokiem z cytryny. Do jednej miseczki wsypuję mąkę, do drugiej płatki owsiane wymieszane z bułką. Do trzeciej wbijam jajko i  roztrzepuję widelcem. Łososia  obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku i płatkach. Smażę na rozgrzanym oleju po około 2 minuty  z każdej strony. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podaję z ulubioną surówką ( u mnie  z kapusty pekińskiej i marchewki). 



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób na łososia, zapowiada się pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę wytrwałości w blogowaniu;)

    OdpowiedzUsuń