poniedziałek, 12 stycznia 2015

Chrupiące ciasteczka z żurawiną

Kiedy nachodzi nas ochota na małe co nieco, robimy ciasteczka. Te są bardzo chrupiące i wciągające :) Można dodać do nich dowolne bakalie . Podstawą są płatki kukurydziane i owsiane. Dobry pomysł by przemycić dzieciom  otręby i płatki owsiane .



1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki żurawiny suszonej (mogą być rodzynki)
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
pół łyżeczki aromatu ( u mnie pomarańczowy)


Blachę wykładam  papierem do pieczenia. Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę.   Jajko ucieram  z cukrem , dodaję aromat, ostudzoną margarynę.  Następnie dodaję mąkę przesianą z proszkiem i pozostałe  składniki. Masę mieszam łyżką.  Formuję małe kulki i lekko je spłaszczam . Układam na blasze w odstępach.  Piekę  20 minut w 180 st C.

2 komentarze:

  1. Lubię takie zdrowe przekąski. Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :) Niebawem pojawi się przepis na herbatniki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń