Późną jesienią zawsze robię duży zapas purre z dyni hokkaido. Piekę ją w piekarniku do miękkości a następnie miksuję na gładką masę . Dzielę na porcje i zamrażam. Dzięki niej w każdej chwili mogę wyczarować proste i smaczne danie. Dynię dodajemy do pierogów i placuszków. Pyszna jest też zupa mleczna z zacierkami i dynią. Tym razem padło na pierogi z twarożkiem , ziemniakami i dynią właśnie. Skropione oliwą z oliwek smakują wyśmienicie.
Składniki na pierogi;
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
duża łyżka miękkiego masła
1/2 szklanki gorącej wody
Farsz;
10 dag twarogu półtłustego
2 duże łyżki gęstego przecieru z dyni hokkaido
ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mała cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i kolorowy pieprz do smaku
łyżeczka suszonej natki pietruszki
Składniki na pierogi zagniatam na elastyczne ciasto . Zawijam w torebkę foliową i odkładam na bok . Cebulę kroję w małą kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Ziemniaki mieszam z dynią, twarogiem oraz cebulą. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam do smaku. Ciasto cienko rozwałkowuję. Dzielę na dwa płaty. Na jednym nakładam porcje farszu, zachowując odstępy i przykrywam drugim kawałkiem ciasta. Szklanką wykrawam kółka i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Pierogi podaję skropione oliwa z oliwek i posypane natką.
Oj ale muszą być pyszne :-) uwielbiam pierogi :-)
OdpowiedzUsuńTrochę odmieniona wersja ruskich pierogów :) Ja też bardzo lubie pierogi, dlatego często goszczą na naszym stole . Pozdrawiam Marzenko:)
OdpowiedzUsuńO mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam dyniowe zapasy :)
Wczoraj na warszatach robiliśmy fajną dynię ,jako dodatek z cynamonem i estragonem . Pycha :)
OdpowiedzUsuń