środa, 14 stycznia 2015

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym

Chyba nie ma warzywa którego bym nie lubiła. Bynajmniej na takie jeszcze nie trafiłam :) Jeśli gotujecie brokuły dodajcie szczyptę soli. Po 6-8  minutach będzie gotowy. Sałatka świetnie nadaje się na przekąskę. Kolorowa i zdrowa. Sos czosnkowy robię sama bo staram się unikać wysoko przetworzonej żywności.  A zatem zapraszam na kolejną propozycję :)


1/2 główki sałaty lodowej
1/2 brokuła
pomidor
ogórek
3-5 łyżek kukurydzy konserwowej
czerwona cebula
pół opakowania sera feta
posiekany koperek lub natka pietruszki 

sos:
150 ml jogurtu naturalnego + łyżka majonezu
2 rozgniecione ząbki czosnku
szczypta bazyli i oregano

ewentualnie
sól i pieprz do smaku

Umytego brokuła dzielę na różyczki i gotuję we wrzatku ok. 6-8 minut. Studzę. Pomidora kroję w mniejsze cząstki, ogórka w krążki a  cebulę w piórka. Kukurydzę odsączam z zalewy. Warzywa mieszam. Fetę kroję w kosteczkę, składniki sosu mieszam i polewam nim warzywa. Posypuję zieleniną. 

2 komentarze:

  1. Pyszna sałatka, bardzo je lubię. Sprawdzają się zawsze :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń