Kto z Was robi taką babkę ziemniaczaną? Ja uwielbiam tę chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Tylko minusem jest tarcie ziemniaków, ale co tam, raz na jakiś czas mogę się poświęcić dla tego smaku i zetrzeć ziemniaki na tarce warzywnej. O ile coś zostanie , to drugiego dnia można ją pokroić w plasterki i odgrzać na patelni. Polecam serdecznie , bo babka jest pyszna.
2 kg ziemniaków
jajko
3- 5 łyżek mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
szczypta mielonego pieprzu
łyżka majeranku
15 dag boczku
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki ścieram na drobnej tarce. Mieszam z mąką i jakiem. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu oraz roztartym w rękach majerankiem. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na odrobinie oleju. Dodaję do masy ziemniaczanej. Mieszam. Formę żaroodporną smaruję lekko olejem i wylewam masę ziemniaczaną. Piekę w 180 st, około 1 -1,5 godziny aż wierzch się ładnie zrumieni.
Oj całe wieki nie jadłam baby ziemniaczanej :-) bardzo ją wszyscy lubią. Muszę koniecznie ją zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię , trka odsmażana jeszcze bardziej mi smakuje. Proste i smaczne :)
Usuń