piątek, 20 lutego 2015

Babka ziemniaczana z majerankiem i boczkiem

Kto z Was robi taką babkę ziemniaczaną? Ja uwielbiam tę chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Tylko minusem jest tarcie ziemniaków, ale co tam, raz na jakiś  czas mogę się poświęcić dla tego smaku i zetrzeć ziemniaki na tarce warzywnej.  O ile coś zostanie , to drugiego dnia można ją pokroić w plasterki i odgrzać na patelni. Polecam serdecznie , bo babka jest pyszna. 


2 kg ziemniaków
jajko
3- 5 łyżek mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
szczypta mielonego pieprzu
łyżka majeranku
15 dag boczku
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki ścieram na drobnej tarce. Mieszam z mąką i jakiem. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu oraz roztartym w rękach majerankiem. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na odrobinie oleju. Dodaję do masy ziemniaczanej. Mieszam. Formę żaroodporną smaruję lekko olejem i wylewam masę ziemniaczaną. Piekę w 180 st, około 1 -1,5 godziny aż wierzch się ładnie zrumieni. 


2 komentarze:

  1. Oj całe wieki nie jadłam baby ziemniaczanej :-) bardzo ją wszyscy lubią. Muszę koniecznie ją zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię , trka odsmażana jeszcze bardziej mi smakuje. Proste i smaczne :)

      Usuń