Uwielbiam kiszoną kapustę. Mogę ją jeść każdego dnia. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto włączyć ją na stałe do naszego jadłospisu. Jednakże, coraz rzadziej można kupić dobrą kapustę. Pamiętacie jak kiedyś kisiło się kapustę w domu? To był dopiero wyczyn. Stos główek kapusty, ręczna szatkownica i ugniatanie :) Taką surówkę , często robi się w moim rodzinnym domu. Jest bardzo łatwa i smaczna. A Wy do czego najczęściej wykorzystujecie kiszoną kapustę?
ok. 30 dag kiszonej kapusty
mała marchewka
mała cebula
płaska łyżeczka cukru
odrobina świeżo mielonego pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, marchew ścieram na warzywnej tarce. Warzywa mieszam z kapustą. Doprawiam do smaku odrobiną cukru i pieprzu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i przed podaniem mieszam surówkę z olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz