Drożdżówka jest przepyszna. Idealna na śniadanie. Doskonale smakuje z domową konfiturą lub posmarowana masłem. Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze nie wymaga wyrabiania. Nie zawiera mleka, dlatego spokojnie mogą się nią delektować alergicy. Używam do niej puree z dyni hokkaido, dlatego ma taki piękny kolor. Nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygnie i pierwszą kromkę zajadam jeszcze lekko ciepłą . Co Wam będę dużo pisać, musicie sami wypróbować ,a na pewno powrócicie od tego przepisu.
3,5 szklanki mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
2 duże (z lekkim brzuszkiem ) łyżki puree z dyni hokkaido
ok. 250 ml szklanki ciepłej, przegotowanej wody
2 jajka
4 łyżki trzcinowego cukru
łyżka prawdziwego waniliowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
kruszonka cynamonowa:
2 łyżki mąki pszennej
łyżka trzcinowego cukru
szczypta cynamonu
1-2 łyżki oleju
Zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszę, dodaję po łyżeczce cukru i mąki. Zalewam ciepłą wodą (tak by pokryła drożdże). Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę wody mieszam z puree z dyni ( powinno być 250 ml płynu) Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Dodaję płynne składniki czyli olej, wodę z dynią i wyrośnięty zaczyn oraz rozbełtane jajka (odrobinę jajek zostawiam w miseczce, będą potrzebne do posmarowania bułek). Masę dokłądnie mieszam drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie mieszam i przekładam ciasto do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagniatam,dodaję łyżkę oleju i mieszam. Jeśli kruszonka jest za sucha dodaję jeszcze odrobinkę oleju. Wyrośnięte drożdżówki smaruję jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę ok. 35 minut w 180 st. Studzę na kratce.
Mniam pyszności, u mnie dzisiaj też drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam , że u Ciebie też pyszniutko:) To zajadamy się domowymi drożdżówkami :) Smacznego.
UsuńPo zdjęciu widać, że Twoja drożdżóweczka puchata i smaczniutka :)
UsuńZdjęcie robione jeszcze na ciepło :)
Usuń