Lubicie rybne zupy? Ja bardzo. Kiedy nie mam za dużo czasu, na ugotowanie zupy, robie tę. Łosoś doskonale komponuje się ze smakiem pora. Na koniec szczypta świeżego koperku i można zajadać ze smakiem. Smacznego :)
1 l bulionu warzywnego
10 - 15 dag łososia
marchew
biała część pora
koperek
2-3 ziemniaki
sól
świeżo mielony pieprz
kilka łyżek śmietany 30 %
łyżka mąki do zagęszczenia zupy
Marchew obieram i kroję w kosteczkę. Zalewam bulionem i gotuję ok. 10 minut. W tym czasie kroję ziemniaki w kostkę i dodaję do garnka. Następnie wkładam rybę oraz pokrojonego pora (można go wcześniej poddusić na masełku). Gotuję do miękkości warzyw. Rybę wyjmuję i rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Zupę zagęszczam odrobiną mąki wymieszaną z wodą i śmietaną. Dodaję posiekany koperek i rybę. Ewentualnie zupę można jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Bardzo ciekawa zupka, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
OdpowiedzUsuń