czwartek, 12 lutego 2015

Pide z kurczakiem i sosem Tikka Masala

Na platformie Zblogowani właśnie kończy się czwarta odsłona konkursu "Przepis na idealny wieczór". Dlatego  zakasałam rękawy i przygotowałam pyszne pide. Robiłam je pierwszy raz jednakże na pewno powrócę do tego przepisu. Są smakowite i tak apetycznie wyglądają. Skoro mamy już jedzonko pora na mały seansik filmowy. Dzięki Patak's otrzymałam kod promocyjny na dowolnie wybrany film na VOD (pamiętać należy tylko o zachowaniu paragonu ). Szczegóły promocji znajdziecie na  http://www.pataks.pl/ Jako ,że najbardziej lubimy komedie i tym razem wybraliśmy wesoły film" Dżej Dżej ". Mnóstwo śmiechu, przepyszne pide i doborowe towarzystwo. Czego chcieć więcej :) Zapraszam na przepis :)




sos Tikka Masala PATAKS

ciasto na pide:
1.5 szklanki mąki pszennej
10 g drożdży
60 ml ciepłej wody
2 łyżki śmietany gęstej , kwaśnej 18%
szczypta cukru
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół ( u mnie prowansalskie)
łyżka oleju

farsz;
300 g filetu z kurczaka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
4 pieczarki
mała cebula
ząbek czosnku
5 pomidorków cherry
kawałek papryki czerwonej
łyżeczka startego imbiru
łyżka pposiekanej natki kolendry

oraz:
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta suszonego czosnku
szczypta kurkumy
3-4 łyżki oleju
odrobina jajka do posmarowania
2 łyżki siemienia lnianego

1.Drożdże wkruszam do ciepłej wody i dodaję szczyptę cukru i mąki. Odstawiam w  ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, olej, śmietanę i zioła. Dodaję zaczyn i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia.


2. Mięso z kurczaka mielę i doprawiam papryką słodką, szczyptą kurkumy i czosnku.



3. Mięso mieszam i podsmażam na 2 łyżkach oleju.

4.Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklę posiekaną cebulę i czosnek, dodaję drobno posiekane (ugotowane wcześniej ) pieczarki i starty imbir. Podsmażam i dodaję do mięsa.



5. Następnie kroję w kostkę paprykę i pomidorki przecinam na ćwiartki. Razem z kukurydzą dodaję do farszu. Podsmażam ok. 5 minut.Posypuję zieleniną i mieszam.



6. Dodaję 1/2 słoika sosu PATAKS i dalej smażę. Farsz przestudzam.




7. Ciasto dzielę na 4 porcje. Każdą rozwałkowuję na owalny placek i nakładam farsz.







Zawijam je w takie łódeczki. układam na blaszce i smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem i posypuję siemieniem. Piekę ok. 25 minut w 180 St.

8. Gotowe pide przekładam na talerz i zajadamy ze smakiem :)


SMACZNEGO!!!


zBLOGowani.pl


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jolu polecam , bo naprawdę są przepyszne. Farsz możesz zmodyfikować wg swoich upodobań :)

      Usuń